Na trwających właśnie Targach POLAGRA FOOD w Poznaniu dwa opolskie produkty regionalne otrzymały nagrody Perła 2009 – czyli najwyższe wyróżnienia Krajowej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Perły otrzymały:
- kołocz śląski – wypiek Beniamina Godyli z Kujakowic Górnych
- oraz w dziedzinie gastronomii królik w śmietanie, przygotowany przez Danutę Majewską z Lubicza.
Perły wręczali laureatom wiceminister rolnictwa Artur Ławniczak oraz wicemarszałek Sejmu RP Ewa Kierzkowska.
Uroczysty finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", odbył się na terenie pawilonu Smaki Regionów, w którym wszystkie regiony prezentowały produkty tradycyjne. Celem konkursu jest odkrycie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie.
Regionalny finał konkursu odbywał się podczas sierpniowego IV Festiwalu Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Beniamin Godyla, właściciel piekarni Kłos w Kujakowicach Górnych:
- Cukiernictwem zajmuję się od czasu zakończenia szkoły zawodowej czyli 29 lat. W naszej piekarni wypiekamy około tony kołacza tygodniowo w tradycyjnych smakach: z makiem, serem i jabłkiem. Receptura jest taka sama od lat, a jednak nie każdemu udaje się ciasto drożdżowe. Wymaga ono specjalnych warunków: przede wszystkim ciepła, w którym fermentuje alkohol. Jako szef Producentów Kołocza Śląskiego z niecierpliwością czekam na rejestrację kołocza w Brukseli. Mamy nadzieję, że nastąpi to w tym, najdalej przyszłym roku.
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?