Najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Ten przepis zawsze robi furorę

OPRAC.:
Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z galaretką i truskawkami to jeden z najlepszych przepisów na lato
Ciasto z galaretką i truskawkami to jeden z najlepszych przepisów na lato 123rf/zbg2/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty biszkopt, aksamitny krem budyniowy i świeże truskawki to idealne połączenie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem, wypróbuj ten, który jest w mojej rodzinie od lat. To ciasto zachwyca wyglądem i smakuje wprost wybornie. Najlepsze ciasto z truskawkami do popołudniowej kawy i na rodzinne spotkania.

W skrócie:

Podzielę się dzisiaj z tobą moim absolutnie ulubionym przepisem na ciasto z truskawkami i galaretką oraz kremem budyniowym. Ten deser przypomina mi dzieciństwo, bo odkąd pamiętam, robiła go moja ciocia, która jest mistrzynią wypieków. Zawsze prosiłam ją, żeby upiekła dla mnie to ciasto z truskawkami. Jest tu wszystko, co najlepsze – delikatny, puszysty biszkopt, aksamitny, słodki krem budyniowy i świeże owoce w galaretce. W końcu ciocia podzieliła się ze mną przepisem, który wydawał mi się nieco skomplikowany. Jednak ten biszkopt z truskawkami i galaretką wcale nie jest trudny do zrobienia. Po prostu jego przygotowanie składa się z kilku etapów. Jeśli jednak będziesz wykonywać czynności krok po kroku, na pewno sobie z nim poradzisz. Warto, bo efekt jest zachwycający.

Ciasto z truskawkami i galaretką – przepis na dużą blachę

Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie biszkoptu + chłodzenie kremu i galaretki.

Porcja: blacha o wymiarach 30 x 26 cm.

Poziom trudności: średni.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej,

  • 4 jajka,

  • 100 g drobnego cukru,

  • łyżka octu,

  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

  • 2 szklanki mleka,

  • kostka masła,

  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 0,5 kg truskawek,

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

  • 800 ml gorącej wody.

Jak zrobić ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką?

  1. Najpierw przygotowałam biszkopt. Oddzieliłam żółtka od białek, a białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę.

  2. Żółtka wymieszałam w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia. Dodałam do ubitych białek.

  3. Na koniec dodałam mąkę i wszystko wymieszałam.

  4. Biszkopt piekłam 45 minut w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni. Następnie zostawiłam do ostygnięcia.

  5. Zabrałam się za masę budyniową. Ważne: masło powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.

  6. W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.

  7. W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.

  8. Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do ostygnięcia.

  9. Ugotowałam galaretkę według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do ostygnięcia.

  10. Masło umieściłam w naczyniu miksera i ubijałam, aż zrobiło się puszyste. Następnie dodałam po łyżce masę budyniową.

  11. Na biszkopcie ułożyłam masę budyniową, wygładziłam łyżką.

  12. Pokroiłam truskawki (jeśli są małe, można zostawić je w całości) i ułożyłam na kremie budyniowym. Całość zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam na 2 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Ten przepis zawsze robi furorę - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska